IZVIRI POD KRVAVCEM – OGLEDI ZAJETIJ ALPSKE PITNE VODE IN VODO-ZBIRNO-VARSTVENEGA OBMOČJA S POBIRANJEM ODPADKOV IN GORNIŠKIM POHODOM







Tudi letos, tokrat po poletju, si gremo, v soboto, dne 21. septembra 2019 ogledat glavne vodne vire Medobčinskega vodooskrbnega sistema Krvavec in njegovo vodovarstveno in vodozbirno območje - predvidoma po Brezovškem grabnu do Gospince. Že dvajsetič, kot vsako leto od leta 2000. Tokrat v organizaciji in s podporo Zelenih Slovenije.
Ogledali si bomo vodne vire, objekte in naprave zajetij Izviri pod Krvavcem in reko Reko v začetnem toku od spodnje postaje žičnice na Krvavec.
Za pohod imejte s seboj malico in dovolj pijače. Za svojo varnost odgovarja vsak sam. Priporočamo ustrezno gorniško pohodno opremo in pripravljenost. Za vreče in rokavice ter prevoz z žičnico v dolino bomo poskrbeli.
Skupni prevoz je možen od centra TUŠ v Mengšu z odhodom ob 7.30. Pri oz. nad spodnjo postajo žičnice Krvavec se zberemo ob 8. uri.
Zaradi organizacije prosim, da svojo udeležbo obvezno najavite na 'tomaz.stebe@gmail.com' ali na moj telefon 051 372 782. Spremembe bodo objavljene na FB strani CIM - https://www.facebook.com/CivilnaIniciativaMenges/.
Prisrčno vabljeni!
mag. Tomaž Štebe, član Sveta Občine Mengeš, izvoljen na listi Zeleni Slovenije in vodja Civilne iniciative MengešIZVIRI POD KRVAVCEM – OGLED ZAJETIJ ALPSKE PITNE VODE IN VODO-ZBIRNO-VARSTVENEGA OBMOČJA S POBIRANJEM ODPADKOV IN GORNIŠKIM POHODOM





IZVIRI POD KRVAVCEM – OGLED ZAJETIJ IN VODOVARSTVENEGA OBMOČJA S POBIRANJEM ODPADKOV
Ponovno, kot od leta 2000 vsako leto, gremo pogledat glavne vodne vire Medobčinskega vodooskrbnega sistema Krvavec. Tokrat bo še posebej zanimivo videti kako delujejo naravne sile, če človek dela neodgovorno in če se ukrepi posledic preteklih ravnanj ne izvajajo strokovno in gospodarno.
Roman Udir, Vido Kregar in podpisani smo si razmere ogledali v soboto 2. junija 2018 – tri dni po obilnih padavinah. Območje je bilo še vedno neprevozno. Je pa očitno, da je nujno urediti strugo reke Reke in verjetno tudi pri obnovi vodovoda le-tega prestaviti na varnejšo severno, drugo stran. Predvsem pa poskrbeti za umirjanje in razpršitev voda ob večjih nalivih že z vrha, ne pa tako kot sedaj že desetletja, povsem neučinkovito in zapravljivo od spodaj navzgor.
Zapis in slike so objavljene na https://www.facebook.com/CivilnaIniciativaMenges/posts/859564124244500.
Vabilo je spodaj. Upam, da pridejo tudi dva ali trije z Občine Mengeš. Ali več! Ravno zaradi tega, ker se slednja, 30-odstotna – največja solastnica in nosilka vodnih pravic – že tri leta ne oskrbuje več z alpsko vodo oz. še huje je vodovodna napeljava porušena samovoljno in nezakonito – po pripovedovanju s strani JKP Prodnik Domžale!
mag. Tomaž Štebe
Prva slika je iz (malo drugačne, zaradi krajšanja) objave v Mengšanu, 2018 junij.
Ostale slike so v smeri Lukenjskega grabna, ki bo predvidoma naša smer tokrat.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

SVETOVNI DAN VODE 2018 - TEMATIKE O PITNI VODI: POVEZOVANJE,, VÉDENJE , DIREKTIVA O PITNI VODI, PREDSTAVITEV IN IZMENJAVA MNENJ; ZAHTEVE, ZAKLJUČKI, POVZETKI PREDSTAVITEV, MNENJ - Hiša Evropske unije Ljubljana, 21.marec2018

SVETOVNI DAN VODA 2019 PREDSTAVITEV TEMATIK O PITNI VODI PREDSTAVITEV IN IZMENJAVA MNENJ

Skupinska ovadba zaradi nezakonite porušitve Medobčinskega vodooskrbnega sistema Krvavec v Topolah in odvzema vodnih pravic Občini Mengeš na virih alpske pitne vode Izviri pod Krvavcem