Porušitev, odvzem vodnih pravic, zaprtje vodovoda Krvavec v Topolah - nezakonito prekinjena oskrba z alpsko pitno vodo za Občino Mengeš - dosedanja neukrepanja seznanjenih in pozvanih zaradi dejanske porušitve javnega dobrega in utemeljenih sumov kaznivih dejanj

(osnutek/predlog) 

»Sklepi Sveta Občine Mengeš, dne 19.2.2009, o neprekinjeni oskrbi z alpsko pitno vodo izpod Krvavca – povzeto: Občina Mengeš ohrani dosedanjo oskrbo s pitno vodo izpod alpskega območja Krvavca, zagotovi svoj delež virov za modernizacijo, povečanje zmogljivosti in gospodarjenje obstoječega oz. se vključi v projekt povečanja zmogljivosti Vodooskrbnega sistema Krvavec in z ostalimi občinami solastnicami nadaljuje pripravo dokumentacije za odobritev kohezijskih sredstev Evropske unije in proračunskih sredstev Republike Slovenije v primeru, da se iz tega vira zagotovi 100-odstotna oskrba s pitno vodo, ki zadostuje za Občino Mengeš. (Ta ’pogoj’ je ob 143 l/s skupnih vodnih pravicah iz leta 2010 izpolnjen, ker to pomeni ob 30 % vodnih pravicah Občine Mengeš zanjo celih 42,9 l/s."

ZAKONITO POSLOVANJE OBČINE MENGEŠ – DOKAZI IN DEJSTVA O NASPROTNEM
V skladu s 26. členom Zakona o medijih zahtevam objavo dokazov, dejstev in pojasnil na navedbe nedoločenega avtorja oz. avtorjev z oznako ’Občinska uprava’ v Mengšanu (junij 2019, str. 7, z naslovom »Občina Mengeš deluje zakonito«).

Nekdanja varuhinja človekovih pravic in nekdanja tožilka na prijavo 6. 7. 2018, z dne 17. 12. 2018, ni zaznala nezakonitega kršenja sklepov Sveta Občine Mengeš, Ustave RS, EU direktive o pitni vodi namenjene za prehrano ljudi (zaprtje oskrbe) in kazensko-odškodinskege odgovornosti (porušitev vrhunskega javnega dobrega), in jasno zahtevajo za neprekinjeno oskrbo z alpsko vodo izpod Krvavca in sodelovanje Občine Mengeš v Medobčinskem vodooskrbnem sistemu Krvavec. Prav tako ni ’zaznala’ kršitev načela ’zagotavljanja varne in zanesljive oskrbe s pitno vodo ob hkratnem upoštevanju načela skrbnosti dobrega gospodarja’. Oskrba, ki temelji na domžalskih vodnjakih in nima ustrezne rezerve, ob bolj kontaminiranem vodovarstvenem območju (kmetijstvo, urbanizem, promet, deponije, Publicus, ...), je tudi manj zanesljiva, varna in zdrava.
Podobno tožilec iz Domžal, ki je enostavno in brez pojasnila 10. 1. 2019 spregledal zaprtje in rušenje ter ni zaznal sumov za ovadbo z dne 14. 12. 2018. Kot varuhinja se je oprl na mnenje ’občinske uprave’, poleg tega pa še na mnenje župana Cerkelj (!?).
Glede na navedeno bodo o zakonitosti delovanja Občine Mengeš morali pravnomočno presojati za to pristojni presojevalci. Podlaga, da je poslovanje Občine Mengeš zakonito ne more biti nedoločen odziv varuhinje ali (ena) zavržena ovadba tožilca, ki se nista posvetila bistvenemu v prijavi oz. ovadbi, pač pa le dokončna pravnomočna presoja. Bo pač o (ne)zakonitostih presojal še kdo drug. Niti mene osebno ne moreta odvrniti poziv na in zahteva za takojšnje prenehanje škodljivih ravnanj s poseganjem v ugled, čast in dobro ime poslane preko odvetnikov s strani dveh najbolj vpletenih in odgovornih.

Dosedanja neukrepanja seznanjenih in pozvanih zaradi dejanske porušitve javnega dobrega in utemeljenih sumov kaznivih dejanj in opustitev nujnih ravnanj seznanjenih in odgovornih za zakonitost, premoženje in pravice - v direktnem nasprotju s sklepi Sveta Občine Mengeš, Statutom Občine Mengeš in zakoni Republike Slovenije:

(1) zaradi dejanske kazensko-odškodninske porušitve, še prej zaprtja, magistralnega vodovoda Medobčinskega vodooskrbnega sistema Krvavec z deljenimi vodnimi pravicami, v deljeni solastnini in souporabi občin Mengeš, Cerklje, Komenda, Šenčur, Vodice in Kranj v Topolah oz. na meji med Občino Mengeš in Občino Komenda ter s tem oškodovanje premoženja in prekinitvijo oskrbe z bistveno bolj kakovostno in zdravo pitno vodo ter bolj varno, zanesljivo in ekonomično oskrbo uporabnikov v Občini Mengeš – vse v popolnem nasprotju s sklepi Sveta Občine Mengeš o neprekinjeni oskrbi Občine Mengeš z alpsko pitno vodo iz Izvirov izpod Krvavca.

(2) zaradi nezakonitega kazensko odgovornega ravnanja vodenja postopkov oz. preprečitve opustitve dolžnih ravnanj pri dejanju odvzema vodnih pravic Občini Mengeš na virih pitne vode Izviri pod Krvavcem Medobčinskega vodooskrbnega sistema Krvavec občin Mengeš, Cerklje, Komenda, Šenčur, Vodice in Kranj.

Osumljena kot odgovorna – pod (1):
Župan Občine Mengeš g. Franc Jerič, Slovenska cesta 30, 1234 Mengeš
Direktor JKP Prodnik d.o.o. g. Marko Fatur, Savska cesta 34, 1230 Domžale

Osumljeni kot odgovorni ter seznanjeni posamezniki in inštitucije – pod (2): Občina Mengeš, župan g. Franc Jerič, Slovenska cesta 30, 1234 Mengeš;
Komunala Kranj, Ministrstvo za okolje in prostor ter drugi seznanjeni.

Priloge: kot izhaja iz navedb v skupinski ovadbi

SKUPINA OVADITELJEV UPORABNIKOV VODOOSKRBNEGA SISTEMA V OBČINI MENGEŠ IN POVEZANIH Z NJIM TER PODPORNIKOV, KI JIM NI VSEENO ZA VREDNOTE.


Mengeš, maj - junij 2019 mag. Tomaž ŠTEBE
(v svojem imenu in imenu sopodpisnikov skupinske ovadbe)
1.
Ovadbo podajamo zaradi izvedene kazensko-odškodninske porušitve in še prej zaprtja primarnega magistralnega vodovoda v sklopu Medobčinskega vodooskrbnega sistema Krvavec občin Mengeš, Cerklje, Komenda, Šenčur, Vodice in Kranj v Topolah oz. na meji med Občino Mengeš in Občino Komenda. Porušenje javne skupne lastnine, izjemno pomembnega premoženja občin in njihovih občanov je dejstvo tako da suma odgovornih niti ni potrebno dokazovati ker je porušen magistralni vodovod dejstvo na terenu – skrito pod površjem. Policija s svojimi pooblastili naj zbere oz. razišče dokaze ne terenu oz. pod površjem ker ovaditelji takega pooblastila oz. možnosti nimamo. Tudi z zaslišanjem in zbiranjem dejstev med odgovornimi in njihovimi zaposlenimi, ki so sodelovali pri rušenju.
Porušitev povezave in še prej zaprtja primarnega magistralnega vodovoda je tudi v popolnem nasprotju in z neposredno kršitvijo izrecnih sklepov Sveta Občine Mengeš iz leta 2009 (navedenih v nadaljevanju) ter s tem oškodovanje premoženja in prekinitvijo oskrbe z alpsko pitno vodo iz Izvirov izpod Krvavca, ki je bistveno bolj kakovostna in zdrava ter bolj ekonomična oskrba uporabnikov v Občini Mengeš. Prekinjena povezanost vodooskrbnih sistemov, v tem primeru in sedanjem stanju povezanosti občin Domžale, Trzin, Mengeš, Kamnik, Komenda, Vodice, Cerklje, Šenčur, Kranj predstavlja manj varno in zanesljivo oskrbo v kritičnih razmerah, poškodb, izpadov in naravnih nesreč.
Porušitev je bila izvedena po zaprtju vodovoda konec leta 2015, verjetno enkrat v letu 2016 ali 2017. Priče, ki zaenkrat želijo ostati anonimne, obstajajo.

2.
Dodajamo tudi ovadbo suma nezakonitega kazensko odgovornega ravnanja pri izvedbi in sodelovanju vodenja postopkov oz. opustitve dolžnih ravnanj pri izvedbi odvzema vodnih pravic Občini Mengeš na virih pitne vode Izviri pod Krvavcem Medobčinskega vodooskrbnega sistema Krvavec občin Mengeš, Cerklje, Komenda, Šenčur, Vodice in Kranj, ki ga je brez znanih pooblastil v dokumentaciji s katero smo seznanjeni, začela Komunala Kranj, izvedel Direktorat za vode MOP v sodelovanju z odgovornimi v Občini Mengeš.

Odvzem vodnih pravic je bil izveden v prvi polovici leta 2018. Kot informacijo javnega značaja smo bili o tem seznanjeni potem ko smo o tem postopku oz. odločbi izvedeli slučajno.
3.
Vse je navedeno v gradivu oz. v prijavah organom nadzora oz. presoje: Svet Občine Mengeš, Nadzorni odbor Občine Mengeš, Varuh človekovih pravic, Računsko sodišče. In navedeno v Prilogi ovadbe.
17. člen Statuta Občine Mengeš (LINK TU) določa da Svet občine, citiram: "– nadzoruje delo župana, podžupanov in občinske uprave glede izvajanja odločitev občinskega sveta,".
V primeru te ovadbe je to neizvajanje sklepov Sveta Občine glede oskrbe iz Medobčinskega vodooskrbnega sistema Krvavec, sodelovanje pri obnovi in povečanju kapacitet (gradivo LINK TU).
Občinski svet Občine Mengeš na 26. seji dne 21. junija 2018 o porušitvi in odvzemu vodnih pravic ni želel niti razpravljati kljub jasnemu in argumentiranemu gradivu in predlogu dodatne točke dnevnega reda. Podajam ga kot dokazno gradivo v tej ovadbi. V prilogi je eKomunikacija z inštitucijami, ki so o predmetu ovadbe bili seznanjeni in pozvani da ukrepajo. V celoti je dostopno na:

Nadzorni odbor Občine Mengeš se je opredelil za nepristojnega ukrepati kljub temu, da sta porušitev primarnega vodovoda in nezakonit odvzem vodnih pravic premoženje in pravica lokalne skupnosti in bi morali oz. so dolžni presojati in ukrepati glede na pristojnost in odgovornost, citiram iz 36. člena Statuta Občine Mengeš: "opravlja nadzor nad ravnanjem s premoženjem občine," in "Nadzorni odbor v okviru svojih pristojnosti ugotavlja zakonitost in pravilnost poslovanja občinskih organov, občinske uprave".

4. Nadzorni odbor - 36. člen
(1) Nadzorni odbor občine je najvišji organ nadzora javne porabe v občini.
(2) Nadzorni odbor ima v skladu z zakonom naslednje pristojnosti:
 opravlja nadzor nad ravnanjem s premoženjem občine,
 nadzoruje namenskost in smotrnost porabe sredstev proračuna občine,
 nadzoruje finančno poslovanje uporabnikov proračunskih sredstev.
(3) Nadzorni odbor v okviru svojih pristojnosti ugotavlja zakonitost in pravilnost poslovanja občinskih organov, občinske uprave, javnih zavodov, javnih podjetij in občinskih skladov ter drugih porabnikov sredstev proračuna občine in pooblaščenih oseb z občinskimi javnimi sredstvi.

Podana je bila ovadba na tožilstvo v Domžalah. Brez ozira na dejansko porušenje pa zavržena brez obrazložitve za tako kazensko odškodninsko dejanje zaradi neutemeljenih sumov!!


Dokumentacija odvzema vodnih pravic je dostopna na Direktoratu za vode in pri prvopodpisanem skupinske ovadbe.

PRILOGA: Prijave in e-korespondenca o zadevi ovadbe
Priloga: Sprejeti sklepi Sveta Občine Mengeš iz leta 2009 o ohranjanju oskrbe in zagotavljanju sredstev in sodelovanja pri povečanju zmogljivosti Medobčinskega vodooskrbnega sistema Krvavec.
Medobčinski vodooskrbni sistem Krvavec – PORUŠENA POVEZAVA, ODSTRANJENO MERILNO MESTO, NEUPORABNA POVEZAVA - neizvajanje sklepov Sveta Občine Mengeš, ki jih je predlagal tudi župan g. Jerič.
Spodaj je naveden zapis o (ne)sprejetih sklepih OS na 23. seji dne 19.02.2009, ko se je ustavna pravica do ljudskega izražanja grobo izigrala z nadomestnim glasovanjem sveta občine, ki bi moral tudi v skladu s človečanskimi in ustavnimi pravicami razpisati referendum.
Sprejeti so bili trije sklepi, ki jih navajam, ker se nanje navezujejo vprašanja županu g. Jeriču:
Predlog sklepa ljudske iniciative za referendum (sprejet soglasno!):
Občina Mengeš ohrani dosedanjo oskrbo s pitno vodo izpod alpskega območja Krvavca.

Predlog sklepa župana (13 ZA, 1 PROTI, 3 NI GLASOVAL):
Občina Mengeš zagotovi svoj delež virov za modernizacijo, povečanje zmogljivosti in gospodarjenje obstoječega vodooskrbnega sistema Krvavec.

Predlog sklepa župana (13 ZA, 1 PROTI, 3 NI GLASOVAL):
Občina Mengeš se vključi v projekt povečanja zmogljivosti Vodooskrbnega sistema Krvavec in z ostalimi občinami solastnicami nadaljuje pripravo dokumentacije za odobritev kohezijskih sredstev Evropske unije in proračunskih sredstev Republike Slovenije v primeru, da se iz tega vira zagotovi 100% oskrba s pitno vodo, ki zadostuje za Občino Mengeš.
Zaradi tega zadnjega sklepa bi morali pristopiti k projektu povečanja zmogljivosti Medobčinskega vodooskrbnega sistema Krvavec.
Na podlagi proceduralne pripombe g. Štebeta je dal predsedujoči, po krajši pavzi na glasovanje še osnovna predloga sklepov Ljudske iniciative:


Predlog sklepa ljudske iniciative za referendum (NI sprejet: 3 ZA, 12 PROTI, 2 NI GLASOVAL):
Občina Mengeš zagotovi svoj delež virov za modernizacijo, povečanje zmogljivosti in gospodarjenje vodooskrbnega sistema Krvavec.
Predlog sklepa ljudske iniciative za referendum (NI sprejet: 2 ZA, 13 PROTI, 2 NI GLASOVAL):
Predlog sklepa: Občina Mengeš se vključi v projekt povečanja zmogljivosti Vodooskrbnega sistema Krvavec in z ostalimi občinami solastnicami nadaljuje pripravo dokumentacije za odobritev kohezijskih sredstev Evropske unije in proračunskih sredstev Republike Slovenije.

Sklepi (16. seja, dne 14. 07. 2004):
- "Skupaj s sprejetimi spreminjajočimi sklepi se sprejme pismo o nameri »dogovor o skupnem sodelovanju na področju izgradnje in modernizacije primarnih sistemov občin porečja Pšate za odvajanje in čiščenje odpadnih voda, ravnanje z odpadki, varovanje okolja ter vodooskrbo« kot predlog Občine Mengeš za usklajevanja s sodelujočimi občinami: CERKLJE NA GORENJSKEM, DOMŽALE, KAMNIK, KOMENDA, MENGEŠ, TRZIN IN VODICE ter povabljenim inštitucijami: LJUBLJANSKO URBANO REGIJO, GORENJSKO REGIJO, MINISTRSTVO ZA OKOLJE, PROSTOR IN ENERGIJO.";
- "Za še ne zgrajen kolektor v občini Mengeš do priključka naselja Topole Občinski svet Občine Mengeš podpira delitvena razmerja investicijskih vlaganj v projektu v razmerju največ 50% Občina Mengeš.";
- "Občina Mengeš pričakuje in zahteva:
- partnersko povezovanje Krvavškega in Kamniškega vodooskrbnega sistema zaradi varnejšega in zanesljivejšega, kakovostnejšega in gospodarnejšega delovanja;
- delovanje povezanih sistemov brez posledic za vodooskrbo na območju posameznih partnerjev;
- sankcioniranje kršitev, ter spoštovanje okoljskih predpisov;
- sanacijo in varovanje vodovarstvenih območij;
- obnovo in modernizacijo sistemov.";
- "Stroški obnov virov in investicij ter obratovanja vodooskrbnih delov virov krvavškega sistema se delijo v razmerju pravic deležev kapitala in sicer 40% Občina Cerklje, Šenčur in Kranj , 30% Občina Mengeš, 18% Občina Komenda in 12% Občina Vodice.";
- "Občinski svet pooblašča župana, da stori vse potrebno v smislu povezovanja s sosednjimi občinami (Komenda ipd.) glede kanalizacijskega kolektorja in kvalitetne vodooskrbe. Župan pripravi detajlno gradivo in vse potrebne informacije glede navedene problematike za septembrsko sejo Občinskega sveta. Za septembrsko sejo pripravi tudi ustrezne tehnične rešitve.".

Varuh človekovih pravic Republike Slovenije - www.varuh-rs.siinfo@varuh-rs.si
Dunajska cesta 56
1109 Ljubljana

Zadeva: Prijava nezakonitosti, kazenske in odškodninske odgovornosti ter spornosti v zvezi z Medobčinskim vodooskrbnim sistemom Krvavec

Pozdravljeni!

V imenu Civilne iniciative Mengeš (CIM) vam posredujem v presojo in pričakovano ukrepanje prijavo iz naslednjih razlogov v zvezi z Medobčinskim vodooskrbnim sistemom Krvavec (nezakonitosti, spornosti, kazensko - odškodninske odgovornosti):
  1. Prekinitev oskrbe in porušitev vodovodne povezave z Medobčinskim vodooskrbnim sistemom Krvavec - nezakonito s kazensko in odškodninsko odgovornostjo;
  2. Prenehanje veljavnosti vodnih pravic Občine Mengeš na Izvirih pod Krvavcem - protiustavno in upravno-pravno nepravilno oz. nično;
  3. Neizvajanja sklepov Sveta Občine Mengeš oz. dejanja v nasprotju s sklepi Sveta Občine Mengeš - protiustavno in neskladno (nezakonito) s pravicami volivcev, občanov oz. davkoplačevalcev;
CIM si z vsemi legalnimi in demokratičnimi sredstvi prizadeva za povrnitev oskrbe Občine Mengeš iz Medobčinskega vodooskrbnega sistema Krvavec, skupnega vodovodnega sistema šestih občin zgrajenega pred skoraj šestdesetimi leti, za spoštovanje zakonodaje, ustave, direktiv in konvencij ter za odgovorno sodelovanje Občine Mengeš z drugimi občinami na skupnem sistemu in nenazadnje za povezovanje med vodnimi viri in vodooskrbnimi sistemi t.i. območja Srednje Save.
Prosimo, da proučite navedeno v tej prijavi in kot varuhinja človekovih pravic ustrezno ukrepate - tudi v našem imenu - na enega od nam znanih načinov: z zahtevo za ukrepanje sodišču ali državnemu tožilstvu proti odgovornim za zaznave sumov kaznivih in spornih dejanj, za katera se storilci preganjajo po uradni dolžnosti, v zvezi z zgoraj navedenim in tudi zaradi opustitve dolžnih ravnanj pri varovanju premoženja, pravic in oskrbe z zdravo pitno vodo, zaradi odvzema vodnih pravic Občine Mengeš oz. opustitve dejanj, da ne pride do odvzema vodnih pravic Občine Mengeš ter zaradi zmanjšanja varne, zanesljive in kakovostne oskrbe z zdravo pitno vodo za prebivalce Občine Mengeš.
Na vas se obračamo tudi zaradi tega, ker Svet Občine Mengeš večinsko o tej zadevi ni izglasoval niti tega, da bi se predlog obravnaval na seji sveta (26. seja, dne 21.06.2018 - LINK seje - gradivo je objavljeno tu LINK). V nadaljevanju povzemamo obrazložitev.
Mag. Tomaž Štebe
Mengeš, dne 6.julija 2018


From: Tomaž ŠTEBE <tomaz.stebe@gmail.com>Date: Tue, Oct 2, 2018 at 7:21 PM
Subject: Prijava za presojo Računskega sodišča (NUJNO); Fwd: Mnenje, presoja NO Mengeš; Prijava nezakonitosti, kazenske in odškodninske odgovornosti ter spornosti v zvezi z Medobčinskim vodooskrbnim sistemom Krvavec; Spornosti in nezakonitosti - Športna dvorana Mengeš v odprt prostor Mestnega parka s rušenjem zunanjih igrišč.
To: RAČUNSKO SODIŠČE <
sloaud@rs-rs.si>
Cc: Računsko sodišče Republike Slovenije, Slovenska cesta 50, 1000 Ljubljana, mag. Jorg Kristijan Petrovič, prvi namestnik predsednika tel: 01 478 5811, gsm: +386 41 333 807 <
jorg.petrovic@rs-rs.si>, Računsko sodišče Republike Slovenije, Slovenska cesta 50, 1000 Ljubljana, mag. Maja Bilbija, vrhovna državna revizorka – B4, tel: 01 478 5111 <maja.bilbija@rs-rs.si>, Nadzorni odbor Občinskega sveta Občine Mengeš <info@no-menges.si>, Nadzorni odbor Občinskega sveta Občine Mengeš, Aleksander Sešek, Gasilska cesta 57, Mengeš – namestnik predsednice <aleksander.sesek@no-menges.si>, Nadzorni odbor Občinskega sveta Občine Mengeš, Ivica Mejač, Topole 50, Mengeš - predsednica <ivica.mejac@no-menges.si>, Civilna Iniciativa Mengeš <civilnainiciativamenges@gmail.com>

Pozdravljeni!

Podajam prijavo za nujno presojo kot član Sveta Občine Mengeš in tudi v imenu Civilne iniciative Mengeš kot njen vodja.
Prosim za res nujno obravnavo - najprej zadeve pod točko B.

A. Medobčinski vodovodni sistem Krvavec - Občina Mengeš 30% solastnica, nosilka vodnih pravic: primarni vodovod nezakonito porušen; nezakonito odvzete vodne pravice; neizvajanje sklepov Sveta Občine Mengeš; Kršena ustavna pravica do pitne vode - zdrave s kakovostno, varno ter ekonomično oskrbo (neupravičenost do nepovratnihi sredstev sofinanciranja iz kohezije EU).
Zadevo sem poslal Nadzornemu odboru Sveta Občine Mengeš že 6. julija 2018 oz. so jo lahko zasledili v gradivu za sejo Sveta Občine Mengeš [Link je tu http://www.menges.si/…/moddoc_10147_c9503d5a532c315b233b211….] in [TU (FB CIM)] ali [TU (FB CIM)], ki je bila 21. junija 2018.
Prilagam sporočilo NO in Varuhinji s prilogami.

B. Spornosti in nezakonitosti - Športna dvorana Mengeš v odprt prostor Mestnega parka s rušenjem zunanjih igrišč.
Prosim vas za presojo oz. kako boste ravnali ali ukrepali zaradi nezakonitosti vodenje investicije in umeščanja v prostor ter določanja pogojev in njihovega izpolnjevanja s strani projektanta in UE Domžale.
Zaradi zavračanja seznanitve je zadeva pri informacijski pooblaščenki, zaradi nepriznavanja stranskega udeleženca pa na Upravnem sodišču (opr.št. I U 1954/2018).
Vsebine za presojo so razvidne iz prilog in na FB strani Civilne iniciative Mengeš. Na tem mestu so navedene glavne spornosti in nezakonitosti [LINK TU].
Na podlagi navedb nujno predlagam, da Računsko sodišče takoj ustrezno ukrepa zaradi preprečitve težko nadomestljive škode, do katere utegne priti zaradi nezakonito izdane (celo kot dokončne) odločbe o gradbenem dovoljenju z nepovratnimi materialno-pravnimi-okoljskimi in drugimi posledicami. Na primer z začasno odredbo s katero se investitorici Občini Mengeš prepoveduje uporaba in kakršnakoli dejanja na osnovi gradbenega dovoljenja do pravnomočnih odločitev pristojnih sodišč. Ali pa presodite oz. z vlogo na UE Domžale pozovite na ničnost gradbenega dovoljenja. 

Prosim za takojšen odziv. Prosim tudi za nasvet kako ravnati naprej, da se zavarujejo premoženje, pravice in javnofinančno gospodarno poslovanje v javno dobro in v javnem interesu.

Na vsa vaša vprašanja ali neposredne pogovore sem vam na voljo.

S spoštovanjem!
lp! TŠ

Tomaž ŠTEBE, Hribarjeva ulica 35, 1234 Mengeš, član Sveta Občine Mengeš invodja Civilne iniciative Mengeš
m.: +386 51 372782; skype: tomazstebe; e.: tomaz.stebe@gmail.com
This message with attachment(s) are intended solely to the addressees and should be treated, according to their content sensitivity, as Personal and/or Confidential / Normal / Public. If in error, let me know. Thank you !
Please GO paperless & SAVE time, money and environment!
From: <gp.mf/MF/GOV@lngov.gov.si>
Date: Mon, Oct 1, 2018 at 9:53 AM
Subject: Prijavne, sodne in druge poti zaradi kršenja vodenja in sklepanja o investiciji; Problematika uravoteženosti (veljavnosti) PR in NRP ter omejevanje sprejemanja PR izven mandata - Prijavne, sodne in druge poti zaradi kršenja vodenja in sklepanja o investiciji
To: <
tomaz.stebe@gmail.com>
Cc: <
obcina.menges@menges.si>


Sporočilo poslal(a): Ljudmila Bernik/MF/GOV
(See attached file: Prijavne, sodne in druge poti zaradi kršenja vodenja in sklepanja o investiciji.pdf)
To sporočilo je bilo poslano z uporabo posebne oznake v naslovu sporočila. Prejemniki, ki boste na to sporočilo odgovarjali preko elektronske pošte, morate to posebno oznako v naslovu sporočila ohraniti (na sporočilo odgovorite z uporabo funkcije »Odgovori« oziroma »Reply«)
---------- Forwarded message ---------
From: 
Tomaž ŠTEBE <tomaz.stebe@gmail.com>Date: Fri, Sep 21, 2018 at 3:05 PM
Subject: Mnenje, presoja NO Mengeš; Prijava nezakonitosti, kazenske in odškodninske odgovornosti ter spornosti v zvezi z Medobčinskim vodooskrbnim sistemom Krvavec; Spornosti in nezakonitosti - Športna dvorana Mengeš v odprt prostor Mestnega parka s rušenjem zunanjih igrišč.
To: Nadzorni odbor Občine Mengeš <
no.menges@gmail.com>
Cc: Aleksander Sesek <
aleksander.sesek@gmail.com>, Civilna Iniciativa Mengeš <civilnainiciativamenges@gmail.com>


Pozdravljeni!

A. Prosim za vaše mnenje, presojo oz. kako boste ravnali ali ukrepali.
Zadevo sem vam poslal že 6. julija 2018 oz. ste jo lahko zasledili v gradivu za sejo Sveta Občine Mengeš [Link je tu http://www.menges.si/…/moddoc_10147_c9503d5a532c315b233b211….] in [TU (FB CIM)] ali [TU (FB CIM)], ki je bila 21. junija 2018.

B. Spornosti in nezakonitosti - Športna dvorana Mengeš v odprt prostor Mestnega parka s rušenjem zunanjih igrišč.
Prosim vas za vaše mnenje, presojo oz. kako boste ravnali ali ukrepali v tem primeru. Veliko si lahko preberete v javnem glasilu Mengšan in na FB strani Civilne iniciative Mengeš. Na tem mestu so navedene glavne spornosti in nezakonitosti [LINK TU]. Ustreznost pogojev in izpolnjevanje pogojev soglasodajalcev proučujemo v PGD in v GD.

Obe zadevi bom poslal na Računsko sodišče. Pa tudi pristojnim za ukrepanje in presojanje.

S spoštovanjem!
lp! TŠ

Tomaž ŠTEBE - http://sites.google.com/site/stebetomaz
m.: +386 51 372782; skype: tomazstebe; e.: tomaz.stebe@gmail.com
This message with attachment(s) are intended solely to the addressees and should be treated, according to their content sensitivity, as Personal and/or Confidential / Normal / Public. If in error, let me know. Thank you !
Please GO paperless & SAVE time, money and environment!


---------- Forwarded message ---------
From: 
Tomaž ŠTEBE <tomaz.stebe@gmail.com>Date: Wed, Jul 25, 2018 at 10:32 AM
Subject: Obravnava vloge - odziv; Prijava nezakonitosti, kazenske in odškodninske odgovornosti ter spornosti v zvezi z Medobčinskim vodooskrbnim sistemom Krvavec
To: Varuh človekovih pravic Republike Slovenije, Dunajska cesta 56, 1109 Ljubljana, Vlasta Nussdorfer, univ. dipl. prav., 01 475 00 50, 080 15 30, 
www.varuh-rs.si <info@varuh-rs.si>
Cc: Civilna Iniciativa Mengeš <
civilnainiciativamenges@gmail.com>


Pozdravljeni!
Prosim za odziv z vaše strani o obrvanavi vloge, ki sem jo sicer oddal osebno, malo kasneje pa poslal še eSporočilo (spodaj).
Gre za neverjetno zadevo in zato vas prosim za pozorno in učinkovito obravnavo.
Na tem LINK-u je dodatno gradivo.
S spoštovanjem!
lp! TŠ
Tomaž ŠTEBE - http://sites.google.com/site/stebetomaz
m.: +386 51 372782; skype: tomazstebe; e.: tomaz.stebe@gmail.com
This message with attachment(s) are intended solely to the addressees and should be treated, according to their content sensitivity, as Personal and/or Confidential / Normal / Public. If in error, let me know. Thank you !
Please GO paperless & SAVE time, money and environment!


---------- Forwarded message ---------From: Tomaž ŠTEBE <tomaz.stebe@gmail.com>
Date: Fri, Jul 6, 2018 at 11:52 AM
Subject: Prijava nezakonitosti, kazenske in odškodninske odgovornosti ter spornosti v zvezi z Medobčinskim vodooskrbnim sistemom Krvavec
To: <
info@varuh-rs.si>
Cc: Civilna Iniciativa Mengeš <
civilnainiciativamenges@gmail.com>, Nadzorni odbor Občine Mengeš <no.menges@gmail.com>


Uradna vloga v elektronski obliki - Varuh človekovih pravic Republike Slovenije, Dunajska cesta 56, 1109 Ljubljana. 

Pozdravljeni!

Prijavo sem v imenu Civilne iniciative Mengeš dopoldan že oddal osebno (ob 8. uri smo bili na pogovoru pri gospe Nussdorferjevi). Posredujem jo še v elektronski obliki, zaradi povezav do vsebin na spletu, predvsem na naši FB spletni strani (npr. LINK).

V imenu Civilne iniciative Mengeš (CIM) vam posredujem v presojo in pričakovano ukrepanje prijavo iz naslednjih razlogov v zvezi z Medobčinskim vodooskrbnim sistemom Krvavec (nezakonitosti, spornosti, kazensko - odškodninske odgovornosti):
(1) Prekinitev oskrbe in porušitev vodovodne povezave z Medobčinskim vodooskrbnim sistemom Krvavec - nezakonito s kazensko in odškodninsko odgovornostjo;
(2) Prenehanje veljavnosti vodnih pravic Občine Mengeš na Izvirih pod Krvavcem - protiustavno in upravno-pravno nepravilno oz. nično;
(3) Neizvajanja sklepov Sveta Občine Mengeš oz. dejanja v nasprotju s sklepi Sveta Občine Mengeš - protiustavno in neskladno (nezakonito) s pravicami volivcev, občanov oz. davkoplačevalcev;
CIM si z vsemi legalnimi in demokratičnimi sredstvi prizadeva za povrnitev oskrbe Občine Mengeš iz Medobčinskega vodooskrbnega sistema Krvavec, skupnega vodovodnega sistema šestih občin zgrajenega pred skoraj šestdesetimi leti, za spoštovanje zakonodaje, ustave, direktiv in konvencij ter za odgovorno sodelovanje Občine Mengeš z drugimi občinami na skupnem sistemu in nenazadnje za povezovanje med vodnimi viri in vodooskrbnimi sistemi t.i. območja Srednje Save.
Prosimo, da proučite navedeno v tej prijavi in kot varuhinja človekovih pravic ustrezno ukrepate - tudi v našem imenu - na enega od nam znanih načinov: z zahtevo za ukrepanje sodišču ali državnemu tožilstvu proti odgovornim za zaznave sumov kaznivih in spornih dejanj, za katera se storilci preganjajo po uradni dolžnosti, v zvezi zzgoraj navedenim in tudi zaradi opustitve dolžnih ravnanj pri varovanju premoženja, pravic in oskrbe z zdravo pitno vodo, zaradi odvzema vodnih pravic Občine Mengeš oz. opustitve dejanj, da ne pride do odvzema vodnih pravic Občine Mengeš ter zaradi zmanjšanja varne, zanesljive in kakovostne oskrbe z zdravo pitno vodo za prebivalce Občine Mengeš.
Na vas se obračamo tudi zaradi tega, ker Svet Občine Mengeš večinsko o tej zadevi ni izglasoval niti tega, da bi se predlog obravnaval na seji sveta (26. seja, dne 21.06.2018 - LINK seje - gradivo je objavljeno tu LINK). V nadaljevanju povzemamo obrazložitev.

S spoštovanjem!
lp! TŠ

Tomaž ŠTEBE - http://sites.google.com/site/stebetomaz
m.: +386 51 372782; 
skype: tomazstebe; e.: tomaz.stebe@gmail.com

From: Tomaž ŠTEBE <tomaz.stebe@gmail.com>
Date: Tue, Oct 2, 2018 at 7:21 PM
Subject: Prijava za presojo Računskega sodišča (NUJNO); Fwd: Mnenje, presoja NO Mengeš; Prijava nezakonitosti, kazenske in odškodninske odgovornosti ter spornosti v zvezi z Medobčinskim vodooskrbnim sistemom Krvavec; Spornosti in nezakonitosti - Športna dvorana Mengeš v odprt prostor Mestnega parka s rušenjem zunanjih igrišč.
To: RAČUNSKO SODIŠČE <
sloaud@rs-rs.si>
Cc: Računsko sodišče Republike Slovenije, Slovenska cesta 50, 1000 Ljubljana, mag. Jorg Kristijan Petrovič, prvi namestnik predsednika tel: 01 478 5811, gsm: +386 41 333 807 <
jorg.petrovic@rs-rs.si>, Računsko sodišče Republike Slovenije, Slovenska cesta 50, 1000 Ljubljana, mag. Maja Bilbija, vrhovna državna revizorka – B4, tel: 01 478 5111 <maja.bilbija@rs-rs.si>, Nadzorni odbor Občinskega sveta Občine Mengeš <info@no-menges.si>, Nadzorni odbor Občinskega sveta Občine Mengeš, Aleksander Sešek, Gasilska cesta 57, Mengeš – namestnik predsednice <aleksander.sesek@no-menges.si>, Nadzorni odbor Občinskega sveta Občine Mengeš, Ivica Mejač, Topole 50, Mengeš - predsednica <ivica.mejac@no-menges.si>, Civilna Iniciativa Mengeš <civilnainiciativamenges@gmail.com>
Pozdravljeni!

Podajam prijavo za nujno presojo kot član Sveta Občine Mengeš in tudi v imenu Civilne iniciative Mengeš kot njen vodja.
Prosim za res nujno obravnavo - najprej zadeve pod točko B.

A. Medobčinski vodovodni sistem Krvavec - Občina Mengeš 30% solastnica, nosilka vodnih pravic: primarni vodovod nezakonito porušen; nezakonito odvzete vodne pravice; neizvajanje sklepov Sveta Občine Mengeš; Kršena ustavna pravica do pitne vode - zdrave s kakovostno, varno ter ekonomično oskrbo (neupravičenost do nepovratnihi sredstev sofinanciranja iz kohezije EU).
Zadevo sem poslal Nadzornemu odboru Sveta Občine Mengeš že 6. julija 2018 oz. so jo lahko zasledili v gradivu za sejo Sveta Občine Mengeš [Link je tu http://www.menges.si/…/moddoc_10147_c9503d5a532c315b233b211….] in [TU (FB CIM)] ali [TU (FB CIM)], ki je bila 21. junija 2018.
Prilagam sporočilo NO in Varuhinji s prilogami.

B. Spornosti in nezakonitosti - Športna dvorana Mengeš v odprt prostor Mestnega parka s rušenjem zunanjih igrišč.
Prosim vas za presojo oz. kako boste ravnali ali ukrepali zaradi nezakonitosti vodenje investicije in umeščanja v prostor ter določanja pogojev in njihovega izpolnjevanja s strani projektanta in UE Domžale.
Zaradi zavračanja seznanitve je zadeva pri informacijski pooblaščenki, zaradi nepriznavanja stranskega udeleženca pa na Upravnem sodišču (opr.št. I U 1954/2018).
Vsebine za presojo so razvidne iz prilog in na FB strani Civilne iniciative Mengeš. Na tem mestu so navedene glavne spornosti in nezakonitosti [LINK TU].
Na podlagi navedb nujno predlagam, da Računsko sodišče takoj ustrezno ukrepa zaradi preprečitve težko nadomestljive škode, do katere utegne priti zaradi nezakonito izdane (celo kot dokončne) odločbe o gradbenem dovoljenju z nepovratnimi materialno-pravnimi-okoljskimi in drugimi posledicami. Na primer z začasno odredbo s katero se investitorici Občini Mengeš prepoveduje uporaba in kakršnakoli dejanja na osnovi gradbenega dovoljenja do pravnomočnih odločitev pristojnih sodišč. Ali pa presodite oz. z vlogo na UE Domžale pozovite na ničnost gradbenega dovoljenja. 

Prosim za takojšen odziv. Prosim tudi za nasvet kako ravnati naprej, da se zavarujejo premoženje, pravice in javnofinančno gospodarno poslovanje v javno dobro in v javnem interesu.

Na vsa vaša vprašanja ali neposredne pogovore sem vam na voljo.

S spoštovanjem!
lp! TŠ
Tomaž ŠTEBE, Hribarjeva ulica 35, 1234 Mengeš, član Sveta Občine Mengeš in vodja Civilne iniciative Mengeš


Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

SVETOVNI DAN VODE 2018 - TEMATIKE O PITNI VODI: POVEZOVANJE,, VÉDENJE , DIREKTIVA O PITNI VODI, PREDSTAVITEV IN IZMENJAVA MNENJ; ZAHTEVE, ZAKLJUČKI, POVZETKI PREDSTAVITEV, MNENJ - Hiša Evropske unije Ljubljana, 21.marec2018

SVETOVNI DAN VODA 2019 PREDSTAVITEV TEMATIK O PITNI VODI PREDSTAVITEV IN IZMENJAVA MNENJ

Skupinska ovadba zaradi nezakonite porušitve Medobčinskega vodooskrbnega sistema Krvavec v Topolah in odvzema vodnih pravic Občini Mengeš na virih alpske pitne vode Izviri pod Krvavcem